

Bilder från Järlöv och Perstorp.
Och lite odling mm. Jag försöker äta så mycket som möjligt som jag har odlat själv eller plockat i skogen. Blir inte så jättemycket, men det är roligt.
Hur det ser ut här. Och lite från pole-studion. Och några recept på "vild mat"=)
Hur det ser ut här. Och lite från pole-studion. Och några recept på "vild mat"=)
Järlöv


Vild mayo
Vild mayo är majonnäs med harsyra. (eller någon annan smaksättning från det vilda.) Jag gick efter ett vanligt recept på majonnäs. Sen mixade i harsyran. Behövs rätt mkt harsyra.
Ogräs-paj, vild paj
Riktigt god paj på nässlor och kirskål! Mycket nyttig också!

Kirskål växer lite här och var som jobbigt ogräs. Men man kan ta tillvara den för t.ex. paj och pesto!
Recept ogräs-paj:
Ungefär lika mycket nässlor och kirskål som på bild 2. De står där i vaser, typ ett knippe av varje så stort att man kan hålla det i handen.
- 1 gul lök
- 1 liten purjolök
- 1 stor morot
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 3 ägg
- Salt, svart- och vitpeppar
- 1 paket riven västerbottenost
- (Ev. getost. Jag hade inte med det, men såg sedan att vissa har i det.)
- Pajdeg. Jag köper alltid färdig, så har inget recept på det=)
Nässlor och kirskål: Rensa och skölj nässlor och kirskål. Av nässlorna ska man helst plocka unga späda nässlor. Och ta bort de grövsta stjälkarna.
Förväll nässlor och kirskål i 1 minut.
Förväll nässlor och kirskål i 1 minut.
Skölj i kallt vatten.
Pressa ur vätskan ordentligt.
Hacka det.
Pressa ur vätskan ordentligt.
Hacka det.
Morot och lök: Riv moroten. Finhacka lökarna. Fräs det i stekpanna.
Gör pajdegen på valfritt sätt och tryck ut den i en form och nagga.
Blanda morot, lök, ost, kirskål och nässlor i en skål. Lägg det sedan i pajskalet.
Gör äggstanningen. Häll den i pajskalet. Garnera med tomat.
In i ugnen på 200 grader i 30 minuter. (Jag brukar ha den inne typ 1 timme, för jag har så dålig ugn. Men tror 30 min är normalt.)
![]() |
Slånbärslikör från Järlöv |
![]() |
Slånbärslikör |
![]() |
Egen potatis, persilja, ruccola, morötter. Plockade trattkantareller.
|
![]() |
Skogen levererar massa goda svampar och bär: Karljohan, röksvamp, röd-murkla, rönnbär, kantareller, björnbär och blåbär och lingon. Gjorde jättegod svamp-gryta på dessa och bjöd mina vänner. |

![]() |
Egen sylt på björnbär och blåbär mm, egna grönsaker och plockade trattkantareller. Kantarellerna är stekta tillsammans med spenat och ägg. |

Hittade väldigt mkt svamp ett år och gjorde massa paj och pizza och fryste in. Plus torkade en del trattkantareller. Visste ni att solrosblad är ätbara. Fint i sallad.


![]() |
Nybakade scones med egen nyponmarmelad. Egna bönor och tomater. |
Vilda smoothies på bär från trädgården och skogen

Denna innehåller inga "egna" ingredienser förutom nässla. Men tog med den ändå för det är en favorit-smoothie. Så sjukt nyttig och fräsch =D
Recept:
Saften från 1 lime.
Saften från 1 apelsin.
Några tärningar mango.
1 kiwi uppskuren i bitar.
Några droppar linfrö-olja.
Några spenatblad.
Ett par nypor torkat nässelpulver.
Mixa allt detta!
Saften från 1 lime.
Saften från 1 apelsin.
Några tärningar mango.
1 kiwi uppskuren i bitar.
Några droppar linfrö-olja.
Några spenatblad.
Ett par nypor torkat nässelpulver.
Mixa allt detta!
Firar alltid med champangefrukost när dom första jordgubbarna är mogna.
Pole-studion. Mer bilder på: www.airytales.se


![]() |
Avocado! =)![]() Avocado. |
![]() |
Champagnefrukost igen. |


Lila bönor=)
![]() |
Terränglöpningsrundan. |
![]() |
Också från terränglöpningsrundan. |
Syrensaft
Jag testade att göra saft av syrener. Tyckte det var lite roligt. För att de är så vackra. Så detta var nåt av den finaste maträtten jag har gjort, men också nåt av de äckligaste=D Tydligen skulle det påminna lite om flädersaft. Men... det blev inte så lyckat. Man gör ungefär på liknande sätt som när man gör flädersaft. Koka med socker och vatten. Se ska syrenerna ska det stå i några dagar. Efter några dagar fick jag för mig att det skulle bli för mycket syrensmak. Luktade och smakade mycket syren. Så jag tog i lite extra citronsyra. Det gjorde att saften bara smakade citron och rätt surt =(
För att få färg på saften så la jag i några blåbär. Behövs bara ett par stycken för att det ska färga saften. Först var saften så fint lila. Men efter den hade stått några dagar blev den mer röd.
Jag gjorde även sirap! Skulle tydligen vara gott att ringla över glass eller använda i drinkar. Men i detta fallet så blev det så att sirapen smakade väldigt starkt av precis som syrener luktar typ. Det var lite som att äta parfym=) Eventuellt hade jag i lite för mycket syrener.
Sirapen behöll iaf den fina lila färgen!
Perstorp:
Här kör jag med hydroponisk odling. Har bara testat ett par omgångar. Ska försöka lära mig mer om detta och utöka mer. Det är bra att kunna odla inomhus på vintern och väldigt enkelt. Det är spenat jag helst vill ha, men det har inte gått så bra. Sallad och basilika blir bra. Basilikan får jättemycket smak, mycket god. Hade tyvärr inte tagit nån bild när de var som störst.
Avslutar Perstorp såsom Järöv med en bad-film=) Från Ugglebadet.